Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03 09:29 - ЗАЩО ИЗТОКА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ЗАПАД?
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 776 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 27.03 09:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ЗАЩО ИЗТОКА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ЗАПАД?

 

Като се замислим, всичко почна от лакомията на корпорациите, които искаха мигрите да са им евтина работна ръка. Което само показва колко малко знае Западът за Изтока и какви пълни, дебили са шефовете на огромните, мегамощни международни корпорации.

На Изток чиновниците работят от осем до пет.

На Запад – от девет до пет.

Махмурлията Изток пъпли през мъгливото зимно утро, псувайки службата, държавата, живота, съдбата … Изтокът е полуобръснат. То е, защото се е бръснал снощи, за да може сутринта малко повече да поспи. Гладко избръснатият Запад мълчаливо се вози в метрото. Изток разказва вицове в препълнения трамвай. Запад чете вестник. Абсолютна тишина. Никой с никого не говори. Изток се влюбва в непозната чиновничка между три автобусни спирки. Естествено на работа идва в осем и половина и сърдито казва на шефа си: „Какво толкова? Да не би да сме на Запад?“

Запад започва да работи в девет.

По това време Изток вече бавно започва да идва на себе си. Изпил е три кафета и е прочел и разбрал какво става на Запад. До девет и половина Изток разправя какво е гледал снощи по телевизията…

Запад вече сериозно работи. Той не може да преразказва какво се е случвало по двеста и седемдесете телевизионни канала, защото никой не е гледал същата програма.

В десет и половина Изток, който е имал час преднина пред Запад, отива на заслужена закуска. Като че ли цяла сутрин е копал, той закусва телешко шкембе, скара, бюреци, дреболии, фасул чорба, и други по-леки ястия. После дъвче клечка за зъби и изпива три бири.

Запад има обедна почивка между дванадесет и тринадесет часа. Той изяжда на крак сандвич със студено пилешко (бялото месо) и изпива един „севън ъп“. След това се връща на работа. В коридора на предприятието, където работи, е изпил първото си нес кафе в картонена чаша.

Изток вече има предимство от три бири и два коняка. Между другото е чул за някаква разпродажба, отскочил е да види за какво става дума и след два часа се е върнал в канцеларията си.

Запад се е уговорил събранието на синдикатите да бъде в събота, когато не се работи. Ще коментират евентуалната стачка.

Изток с помощта на синдикатите се е заредил с хранителни продукти, които ще натика във фризера. В пет след обед Изток се връща в къщи. Преди това се е отбил на една пача и още една бира.

Изток е полегнал на дивана и скоро захърква, след като предварително е покрил лицето си с вестника – да не го кацат мухите. Будят го в 19:30 да гледа телевизионните новини. Изток има хиляди забележки по повод икономическата и политическа ситуация. След като е видял новините, Изток се нахвърля върху леката вечеря: варени свински крачета с хрян и червено вино от тъста му на село.

Шест часа. Запад се връща у дома. Няма сили да прочете вестника си в метрото.

Западът е изцедил всичко от Запада.

Изток е по-свеж вечерта, отколкото сутринта! Той вече играе карти с кумовете си и отваря трета бутилка от червеното.

До смърт умореният Запад захвърля мокасините от краката си и пие уиски със сода, за да дойде на себе си. Срутва се в креслото и гледа треперещите телевизионни образи, без да разбира съдържанието им. Пита се: дали живота изобщо има някакъв смисъл? Къде води всичко това? После без желание вечеря - бледа атлантическа риба без вкус и варен зеленчук. Чаша бяло вино.

В този момент Изток има преднина от пет чаши червено.

Запад си ляга рано. Утре е работен ден. Запад ще живне само през уикенда. От петък в пет след обед до неделя вечер.

На Изток всеки ден му е празник. Не бих живял на Запад, казва той на жена си, и милион да ми дават дневно!

Запад взима хапче за сън.

Изток лекомислено взема заем от Запада.

Запад одобрява заемите, за да може да живее от лихвите на Изтока.

И на Изток и на Запад спят като бебета и сънуват цветно…

Не може да се каже, че Изток обича децата си повече от Запад. И въпреки това източните деца остават много по-дълго в семейното гнездо от западните. Затова на Изток се остава по-дълго млад. В момента когато западният петдесет, или шестдесетгодишник се оттегля от бизнеса в спокойствието на своето ранчо, неговият връстник на Изток минава все още за млад, перспективен човек, на когото за съжаление му пречат по-възрастните!

В един източен и в един западен град, в един и същи ден са се родили малкият Изток и малкият Запад. Против едни и същи болести са ги ваксинирали, но работа не си намерили в един и същи ден.

Докато малкият Изток ритал топка, бащата на малкия Запад му намерил работа – да бъде вестникарче. На дванадесет години спечелил първите си пари.

„На Запад на твоите години вече сами печелят!“, вика из къщи бащата на Изток. „Остави детето да се наспи!  – защитавала го мама Изток. Ако не сме могли да живеем ние, нека поне той…“

И докато караха малкия Изток да свири на пиано (за което очевидно нямаше слух), да учи цигулка, западни езици, малкият Запад след училище разнася кафе из магазините в квартала. На осемнадесет години вече има спестявания и делови връзки.

Когато малкият Изток влезе в университета, малкия Запад вече напусна бащината си къща и си взе апартамент под наем. И докато малкият Изток мрънка за джобни пари, малкият Запад дава на семейството си пари на заем, които прилежно му се връщат.

Малкият Изток дълго и безгрижно следва обществени науки.

Малкият Запад прекъсна образованието си. Той нямаше време за прекалено дълго следване. Ако са му необходими зидари, ще внесе готови от Изток. Ако му потрябват архитекти – ще плати за най-добрите, вече завършили, пак от Изток. Ако му потрябват пари, ще вземе от лихвите, естествено от заемите за Изтока.

Малкият Изток все още пита майка си: „Старо, какво има за обяд?“

Малкият Запад се е преселил в друг град и веднъж в годината честити на родителите си Коледните празници.

Накрая малкият Изток някак си завърши университета, и се ожени, за да живее в едната от двете стаи. Баща му ходи къде ли не да му търси работа, докато той редовно участва в дискусиите за безработицата на младата генерация. Между другото той вече е на двадесет и седем години и в живота си не е спечелил нито лев! Той и жена му (която все още следва) живеят от това, което им дадат родителите. Майката все още готви и кара сина си на средна възраст да се облече по-топло, защото навън духа. Бащата дава поредица от полезни съвети. Майката все още не може да заспи, докато детето й не се прибере в къщи. Малкият Изток живее така, сякаш е в целодневна детска градина. Малкият Запад който вече е голям, е завел децата да видят дядо си в другия край на страната.

Малкият Изток най-сетне е получил разрешение да остъкли терасата и така да разшири хола.

Старецът Запад умира сам в старчески дом. С това е платил самостоятелността на малкия Запад. Очите му затваря дежурната болногледачка. Малкият Запад наследява спестяванията и застраховката му.

Старият Изток все още седи на мястото си, начело на масата и на него първо му сипват в чинията. Продължава да дава поредица от полезни съвети. Един ден малкият Изток ще седне на неговото място. Няма да наследи нищо, освен навика да дава безсмислени съвети.

Тъй като образованието е на гърба на мама и татко, Изтокът е пълен с интелектуалци без пукната пара в джоба, които не знаят какво да правят с натрупаните знания.

В къщите на хора с добро положение на Запад някои имат повече бани отколкото книги!

От друга страна източните интелектуалци нямат къде да приберат своите библиотеки, защото много от тях живеят в малки апартаменти.

На Запад, онези които умеят да различават супата „Кембъл“ на витрината на супермаркета от същата такава камара консерви, нарисувани от Анди Уорхол в някой музей, обикновено работят като изкуствоведи.

На Изток екскурзоводите – магистрати по история на изкуствата, с изтъркани пети, водят по музеите пребогати западни неграмотници и им обясняват, че преди Христос разпятието не е съществувало. Същите им оставят дъвки вместо бакшиш.

Запад няма време да учи чужди езици; по-практично му е да ангажира преводачи. Някои източни полиглоти никога не са виждали страните, чиито езици говорят перфектно! Те знаят наизуст поетите на Париж, Лондон и Сан Франциско, за които голяма част от французите, англичаните и американците не са чували дори когато те са им съседи. Но въпреки това абсолютно празното платно на Марк Ротко струва най-малко милион долара.

Препълнената икона с четиридесетимата мъченици от дванадесети век, западнякът на Изток ще получи за  слънчеви очила „Рейбан”. На запад красотата е скъпа. Тя е доходна професия, чеиз. Красавиците са фото модели, манекенки, артистки, или богато омъжени съпруги.

На Изток красотата е безплатна, защото все още съществува вярването в приказката за любовта и себеотрицанието. Затова келнерките на Изток често са по-красиви и по-благородни от гостенките от Запад, на които сервират.

И докато богатите хора на Запад въпреки богатството си не смеят да носят със себе си повече от двадесет долара по улиците, да не би някой да ги убие и обере, в сигурния Изток биха носили милиони – ако ги имат!

Запад копнее за забравените естествени миризми на пот и възбуждаща женска кожа; Изток мечтае за непостижимата западна козметика, която отдавна е унищожила всичко.

Остригани пънкари от Бронкс учат Изтока как да свири рок.

Довчера полугладните и полуголи Източняци на Запад стават клавирни е вокални звезди, примабалерини, автори на бестселъри и режисьори с куп Оскари. Изкуството най-добре се учи на Изток, а най-скъпо се продава на Запад. И все пак пан Храбъл в Прага мечтае за уиски, а пан Форман в Холивуд мечтае за пилзенска бира.

Бягайки от насилието, отчуждението и терора на потребителското общество, западните интелектуалци намират на Изток изгубената близост, пътуват до най-затънтени села, записват народни поговорки и се учат да свирят на кавал.

Източните интелектуалци биха дали всичко това за толкова долара, колкото първите плащат за самолетния си билет през океана!

Западните интелектуалци кичат стените на къщите си с гъдулки и грънци, които са донесли от Изток.

Техните Източни колеги лепят по стените на апартаментите си постери на Мерилин Монро, реклами за кока-кола (от които западните са избягали) и плакати „I love N.Y.“.

 




Гласувай:
1



1. icansing - Западът отива да го факсинират
27.03 12:00
Изтокът си има сертификат. След което Западът се опулва и го тресе, Изтокът удря греяна ракия.
цитирай
2. ramone - ...
27.03 13:09
Това е едно много забавно есе от Момо Капор, ако не бъркам... Чел съм го преди повече от 30 години - писано е при по-рано. Чудя се, отде си го изкопал, кой е редактирал първото изречение и защо авторът не е споменат :))) Такива работи
цитирай
3. djani - Така е...
27.03 18:34
ramone написа:
Това е едно много забавно есе от Момо Капор, ако не бъркам... Чел съм го преди повече от 30 години - писано е при по-рано. Чудя се, отде си го изкопал, кой е редактирал първото изречение и защо авторът не е споменат :))) Такива работи


Уви, манталитетите ни стремително се уеднаквяват. Младото поколение вече навсякъде е почти еднакво навсякъде като визия и манталитет. Наблюдение след посещение на близо 30 държави...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3305924
Постинги: 970
Коментари: 3408
Гласове: 4707
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930